• Zijn werkgevers onbewust onbekwaam?

  Wat weten werkgevers over een 0-uren contract?
  Doen werkgevers maar wat?
  Of weten ze niet hoe de wet in elkaar steekt?
  Zijn ze bewust zijn van de macht die ze hebben?
  Ik weet het niet. Maar het is een feit dat er te vaak fouten staan in contracten. Maar wie vecht dat aan?

  0-uren contract

  Een dochter van een vriendin van mij kreeg haar eerste baantje. Ze kreeg keurig een contract dat ze mij liet lezen. Het contract was een zogenaamd 0-uren contract.
  Een 0-uren contract is geen wettelijke term.
  In de wetgeving vind je de term 0-uren contract nergens terug. Deze term heeft de maatschappij zelf verzonnen.

  Een oproepkracht bestaat niet

  Als de arbeidsduur minder dan 15 uur per week is en zijn er geen vaste werktijden en werkdagen afgesproken dan noemen we dit in de volksmond een oproepkracht. Maar ook de term oproepkracht wordt niet genoemd in de wet.

  Artikel 7: 628a BW

  1. Indien een arbeidsomvang van minder dan 15 uur per week is overeengekomen en de tijdstippen waarop de arbeid moet worden verricht niet zijn vastgelegd, dan wel indien de omvang van de arbeid niet of niet eenduidig is vastgelegd, heeft de werknemer voor iedere periode van minder dan drie uur waarin hij arbeid heeft verricht, recht op het loon waarop hij aanspraak zou hebben indien hij drie uur arbeid zou hebben verricht.
  2. Van dit artikel kan niet ten nadele van de werknemer worden afgeweken

  Is een proeftijd van 1 maand terecht?

  De dochter van mijn vriendin kreeg een contract voor 4 maanden. De werkgever had samen met haar afgesproken dat ze een proeftijd had van één maand. Maar dat mag helemaal niet!

  Artikel 652 lid 4

  Er kan geen proeftijd worden overeengekomen indien de arbeidsovereenkomst is aangegaan voor ten hoogste zes maanden.
  Dit artikel geeft duidelijk aan dat je geen proeftijd mag afspreken als het contract korter 6 maanden betreft of korter!

  Voormalige wetgeving wordt onthouden

  Artikel 627
  Geen loon is verschuldigd voor de tijd gedurende welke de werknemer de bedongen arbeid niet heeft verricht

  Deze wet is vervallen per 1-7-2015

  Toch stond deze wet in het contract van dit jonge meisje. Mag je van haar verwachten dat zij weet dat deze wet niet meer bestaat? Dit is in mijn ogen bewust onbekwaam gedrag. De werkgever wil hiermee voorkomen dat hij haar moet betalen als ze niet komt werken.
  Ik wil niet alle werkgevers over één kam scheren. Er zijn genoeg werkgevers die de wet goed hanteren of ons advies nakomen als blijkt dat zij onterecht niet betaald hebben. 

  Slordig

  In het contract van de dochter van mijn vriendin werden verwijzingen gedaan naar artikelen die niet bestaan. Ik worstel nog weleens met de gedachte: Is dit onbewust of bewust onbekwaam gedrag?

  Meer betalen dan er is gewerkt

  Laten we nog eens kijken naar artikel 628a

  1. Indien een arbeidsomvang van minder dan 15 uur per week is overeengekomen en de tijdstippen waarop de arbeid moet worden verricht niet zijn vastgelegd, dan wel indien de omvang van de arbeid niet of niet eenduidig is vastgelegd, heeft de werknemer voor iedere periode van minder dan drie uur waarin hij arbeid heeft verricht, recht op het loon waarop hij aanspraak zou hebben indien hij drie uur arbeid zou hebben verricht.
  2. Van dit artikel kan niet ten nadele van de werknemer worden afgeweken

  Deze wet geeft heel duidelijk aan dat als de dochter van mijn vriendin wordt opgeroepen om een uurtje te komen werken, dat ze dan minimaal 3 uur betaalt moet krijgen. Werkgevers zullen met deze uitleg van de wet niet te koop lopen. 

  Risico’s

  Ik heb het meisje de voor- en nadelen uitgelegd, ze snapte het wel, maar ze wilde zo graag werken dat ze de nadelen graag wilde accepteren. Ze zat nog op school en woont nog thuis, welk risico loopt zij nu echt? Maar ik blijf de kriebel in mijn buik houden, dat weten werkgevers toch ook?
  Bewust of onbewust onbekwaam? 

  Aanvechten

  Je kunt als werknemer de fouten in het contract aanvechten. Maar wie doet dat?
  Terugkomend op dit jonge meisje. Zij is al blij met elke euro die ze kan verdienen. Daarmee kan ze met haar vriendinnen een avondje naar de bioscoop of met elkaar een broodje gaan eten.
  Zal zij fouten in haar contract aankaarten bij haar toekomstige werkgever? En wat zal deze werkgever tegen haar zeggen? Zal zij haar eerste baantje hiervoor op het spel zetten? Ik denk het niet. En ik geef haar groot gelijk.
  En ook al is het contract niet helemaal eerlijk. De dochter van mijn vriendin is blij. Mijn frustratie zet ik daarvoor opzij.

  Gefeliciteerd!

  Een 0-uren contract als oproepkracht met niet bestaande artikelen en een proeftijd. Maar de dochter van mijn vriendin blijft blij met haar eerste baantje.
  Ik heb haar natuurlijk gefeliciteerd met haar eerste baantje en veel succes en plezier gewenst!
  Gelukkig heeft ze het erg naar haar zin in haar nieuwe baan en haar baas betaalt haar gewoon uit zoals hij denkt dat het goed is. Laten we het, zij het met tegenzin, een win-win situatie noemen.

  Meer weten?

  Wil je meer weten over personeelsverloning? Neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen je graag met de interpretatie van de wet. 

  Contact opnemen

error: Content is protected !!