• docent salarisadministratie

   

  Ik kreeg via LinkedIn allemaal felicitaties met mijn werkjubileum.
  Wat heb ik gemist? PvExpert bestaat volgend jaar ‘pas’ 10 jaar?

  Zo leuk dat LinkedIn me laat weten dat ik een jaar onderwijzer/juf ben. Ik had nooit verwacht dat ik er zoveel energie krijg van lesgeven. Ik vertel heel graag over mijn vak, en dat is wat ik doe als docent salarisadministratie. Alleen maar leuk dus
  Maar toch bedankt voor alle felicitaties, heel attent.

  HR en salarisadministratie

  De eerste groep waar ik als docent salarisadministratie voor stond waren HR-medewerkers en salarisadministrateurs bij een groot bedrijf. Wekelijks kwamen ze bij elkaar om informatie uit te wisselen. Maar nu stond ik voor de groep. Ze dachten gewoon even gezellig te kletsen met elkaar maar ze kwamen er al snel achter dat ik iets te vertellen had. Dit was serieus! En je zag dat ze de aandacht van elkaar verlegde naar mij, de aandacht ging naar de juf, dat voelde voor mij toch wel een beetje raar. Maar ze hadden gelijk, ik had ook wat te vertellen!
  We hadden het over arbeidsrecht en dat zit best ingewikkeld in elkaar. Dus daar stond ik dan voor de groep mijn liefde voor Nederland te verkondigen.

  Nederland is van de regeltjes

  Je hoort mensen weleens zeggen dat we hier in Nederland ‘betuttelt’ worden door alle regeltjes. Maar ik houd ervan. De regeltjes beschermen ons. Als ik naar een Amerikaanse serie kijk waar een geïrriteerde baas ineens roept: ‘You are fired!’ dan denk ik twee dingen:

  1. Je hoeft niet te gillen, ik versta je toch niet 😉
  2. Ik houd van Nederland en van ons rechtssysteem, dit houdt in ‘ons systeem’ geen stand.

  Personeel kan je niet zomaar ontslaan

  In Nederland kun je niet ‘zomaar’ iemand ontslaan.
  Ik vind het heel leuk om te vertellen hoe een arbeidsovereenkomst tot stand komt maar nog leuker is het om te vertellen met welke regels je te maken krijgt als de arbeidsovereenkomst eenmaal is getekend. Dan heb je te maken met rechten en plichten van zowel de werknemer als de werkgever.
  Werknemers zijn in Nederland beschermd, die mag je nu eenmaal niet zomaar ontslaan.

  In de zon liggen of werk uitbesteden

  Je kunt werknemers niet zomaar ontslaan maar gelukkig mogen ze ook niet in de zon blijven liggen. Er wordt wel van ze verwacht dat ze komen werken.
  Ze mogen hun werk ook niet uitbesteden aan zoon, dochter, buurman of vriend.
  De werknemer is verplicht zelf te komen werken waarvoor hij of zij is aangenomen. Dat is een hele opluchting. Toch?

  Een mondelinge of schriftelijke overeenkomst?

  Ik vroeg in hoeverre een mondeling overeenkomst rechtsgeldig was. Ik zag de groep op scherp staan. “Een mondelinge overeenkomst is geen overeenkomst. We hebben een handtekening nodig op een officieel document.”
  Fout!
  Er bestaat geen verplichting om een overeenkomst schriftelijk vast te leggen. Ook als we mondeling afspraken met elkaar maken, ook dan is er ook een arbeidsovereenkomst tot stand gekomen.
  Natuurlijk is het verstandiger om afspraken wél schriftelijk vast te leggen. Het is namelijk lastig te bewijzen wat er onderling wel of niet is afgesproken.

  Nietig, wat een prachtig woord

  Toch mag je niet alle afspraken mondeling maken. Sommige afspraken moét je schriftelijk vastleggen. Zoals bijvoorbeeld een proeftijd. Doe je dat niet, dan is de proeftijd nietig.
  Prachtig woord vind ik dat, nietig. Het betekent dat ‘het’ er gewoon niet is. De afspraken die je mondeling over een proeftijd bespreekt bestaan gewoon niet als je ze niet schriftelijk vastlegt.

  Niet alles mag je vastleggen

  Andersom kan het ook. Wij zien in de praktijk soms afspraken die zijn vastgelegd maar wat in het arbeidsrecht helemaal niet mag! Als je een schriftelijke overeenkomst hebt van
  6 maanden werken met daarbij opgenomen een proeftijd van 1 maand dan is de overeenkomst nietig. Het is simpelweg bij wet verboden. Je mag geen proeftijd verwachten bij een contract korter dan of gelijk aan 6 maanden.

  Wist je dat…?

  Tijdens de lessen behandelen we dit soort weetjes continu. Zo leuk!
  Vooraf vroegen de deelnemers of het mogelijk was om op tijd te stoppen. Maar de lessen zijn gewoon te interessant. Ze bleven zelfs langer dan gepland en ze gingen allemaal met een glimlach naar huis
  De volgende les waren ze allemaal op tijd aanwezig en hingen ze weer aan mijn lippen. Mijn vak is geweldig en het is mooi dat ik mijn kennis mag overbrengen op leerlingen. Dus ik voorspel dat er nog vele jubilea als docent salarisadministratie gaan volgen.

  PDL krijg je niet cadeau bij een pakje boter

  Pas als je de kennis overArbeidsrecht, Loonheffingen en POC (Personeel, Organisatie en Communicatie) hebt samengebracht krijg je je felbegeerde Praktijk Diploma Loonadministratie -PDL®.

  Je krijgt het niet cadeau bij een pakje boter hoor! 😉
  Kan ik je ergens mee helpen? Neem dan contact met mij op >

error: Content is protected !!