• Ik wens je veel personeel

  “Ik wens je veel personeel” wordt je weleens toegewenst als sarcastische opmerking. Alsof het hebben van veel personeel een last is. Als ondernemer met personeel snap ik soms wel waar deze uitdrukking vandaan komt. Maar alleen als zaken niet goed geregeld zijn. Personeel is nodig om alle taken uit te kunnen voeren.
  Zorg gewoon dat je je zaken goed op orde hebt.

  Werkweek van 60 uur

  Als mijn personeel ziek is, maak ik met gemak een werkweek van 60 uur. Het werk moet toch af! Maar lang houd ik dat natuurlijk niet vol. Ik houd van mijn personeel. Niet alleen omdat ze mijn werkweek korter maken, maar ook omdat je samen meer bereikt dan alleen. Ik hoop en denk dat ik goed voor mijn personeel zorg.

  Ziek personeel lozen

  Wij maken weleens mee dat een werkgever vraagt hoe ze van ziek personeel kunnen afkomen. “We waren al niet zo tevreden en nu is mijn personeelslid ook nog ziek. Hoe kan ik de arbeidsovereenkomst ontbinden? “
  Niet!
  Personeel is gelukkig in Nederland beschermt bij wet. Je kunt niet zomaar je personeel ontslaan omdat het even niet loopt zoals jij dat wilt.

  Plicht van begeleiding

  Het tegenovergestelde is waar. Jij hebt als werkgever de plicht om je zieke werknemer te begeleiden. Dit doe je samen met de bedrijfsarts. Met als gezamenlijk doel dat de werknemer weer snel aan het werk kan onder de juiste omstandigheden.

  Doorbetaling bij ziekte

  Je wilt echt niet dat je werknemer lang ziek is. Niet voor je werknemer op de eerste plaats maar ook niet omdat je dan lange werkweken moet draaien en je personeelslid wel moet doorbetalen. Je bent verplicht het loon van je zieke medewerker 104 weken (twee jaar) door te betalen.
  Gelukkig is de kans niet zo groot dat je personeel langdurig ziek wordt.
  Bij kleine werkgever is dit 1,2%
  Bij grote bedrijven is dit 1,8%

  Wat kun je vooraf regelen?

  • Als je toch los wilt komen van een werknemer kan dit alleen als je een contract hebt afgesproken voor een bepaalde tijd. Je mag immers het contract laten aflopen. Let er wel op dat je dit op tijd laat weten aan je medewerker. Anders loopt het contract stilzwijgend door.
  • Je kunt in het contract wachtdagen opnemen. Dit houdt in dat maximaal de eerste twee dagen voor eigen rekening van de werknemer zijn.
  • Je mag ook in het contract opnemen dat je bij ziekte maar 70% van het loon gaat betalen. Let er wel op dat de werknemer de eerste 52 weken nooit onder het minimumloon mag uitkomen.
  • Je kunt een verzekering afsluiten om je te beschermen tegen de financiële lasten van langdurig zieke medewerker.

  Nederland is een zorgstaat, wij zorgen voor onze mensen. Ik vind dat mooi. Ook al is een zieke medewerker vervelend als werkgever, het is nog altijd vervelender voor de zieke medewerker. Het helpt als je dat voor ogen houdt. De arbodienst begeleid je in het nemen van de juiste stappen.

  Hulp nodig?

  Heb je hulp nodig of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij staan graag voor je klaar met raad en daad.
  Ik wens je veel personeel!

   

  Bekijk onze vacatures >

   

error: Content is protected !!