• Loonstrook ingewikkelder dan een drie-sterren-Sudoku’ 
  Dat las ik in een krantenartikel. Ik ben het er volledig mee eens dat werknemers hun loonstrook moeten begrijpen!

  Loonstroken kloppen gewoon niet!

  Helaas zie ik nog heel vaak dat loonstroken niet kloppen. Salarisadministratie is een vak én een specialisme. Als werkgevers denken de salarisadministratie zelf te doen zonder specialist in huis, dan gaat het vaak fout. En zelfs al wordt de salarisadministratie uitbesteedt, dan geeft dat nog geen garantie voor een foutloos loonstrookje. Een boekhouder is immers geen salarisadministrateur.  

  Tip : Besteedt uw salarisadministratie altijd uit aan een specialist! Dat voorkomt een hoop ellende en boetes.

  Een eenduidige loonstrook

  Elke werkgever gebruikt een eigen lay-out voor de loonstrook. Dit heeft te maken met de diversiteit aan softwareleveranciers. Een eenduidige lay-out voor een loonstrook zal zeker een verbetering zijn. De kans is echter klein dat een gelijke loonstrook door alle leveranciers geleverd gaat worden, ik kan me voorstellen dat elke leverancier zijn eigen stempel op zijn product wil zetten.

  Tip: Gebruik geen logo van het bedrijf dat uw salarisadministratie doet, dat is verwarrend voor de ontvanger. Uw werknemers willen graag de herkenning dat ze hun loon van u krijgen.

  Parttime percentage

  Het parttime percentage wisselt per werkgever. Bij de ene werkgever is een volle werkweek 40 uur en bij de andere werkgever 38 of 36 uur. Het kan dus zijn dat twee medewerkers bij verschillende bedrijven, beide 20 uur werken, maar dat het percentage afwijkend is. 20/40*100 = 50% maar 20/38*100= 52,63%

  Groen of wit?

  Bij onze loonstroken ziet u een kopje met de kleur van de tabel. De belastingdienst werkt met 2 kleuren, wit en groen.

  Wit: voor de huidige werkzaamheden.

  Groen: voor vroegere werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan loonstroken van gepensioneerden.

  Uitbetaalfrequentie

  Ook de uitbetaalfrequentie is niet bij iedereen gelijk. Gangbaar is een uitbetaling van eens per maand, 12 x per jaar. Het kan zijn dat uw bedrijf eens per 4 weken uitbetaalt, 13x per jaar. Ook hiervoor geldt dat we dan andere tabellen moeten gebruiken, anders betaalt u te veel belasting. De jaarlijkse heffingskorting moet ook verdeeld worden over de 12 of 13 maanden.

  Verschillende vormen van loon

  Door de verschillende vormen van loon is het lastig voor de belastingdienst om de betaling van belasting zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Dat maakt de loonstrook ingewikkeld. Ik wil het u graag uitleggen, maar ik krijg alle details niet in één blog uitgelegd.

  Ze hebben gelijk!

  Zelfs na mijn dappere poging om u de loonstrook uit te leggen moet ik de schrijvers van het artikel gewoon gelijk geven. De loonstrook is te ingewikkeld. Zullen we afspreken dat u mij gewoon een vraag mag stellen als u een loonstrook niet begrijpt?

   

  Dan wens ik u veel plezier met uw Sudoku. ;)

   

error: Content is protected !!