• Download de Checklist Jaarafsluiting 2018

  Downloaden

 • Checklist administratieve jaarafsluiting 2018

  De afgelopen weken stonden er veel blije kinderen met hun ouders en grootouders aan de kant van de weg om te zwaaien naar Sinterklaas! Welkom Sinterklaas met je Pieten. Vol verwachting stralen de gezichtjes van wat komen gaat. Een mooie tijd.

  Checklist jaarafsluiting salarisadministratie

  Ondertussen houd ik me bezig met het uitzwaaien van 2018. Ik maak voor jou een checklist administratieve afsluiting 2018.

  Waarschijnlijk ken je het gevoel wel dat het jaar veel te snel voorbij is gegaan. Voor mijn gevoel gaat de tijd steeds sneller.

  Of we er nu naar uitkijken of niet, 2019 staat voor de deur. Dat betekent dat wij ons bezig moeten gaan houden met de administratieve afsluiting van 2018. Vergeet niet dat de cadeautjes en of feestjes die nog gaan komen ook fiscaal juist verwerkt moeten worden.

  Heb je een boekhouder?

  Wij vinden de werkkostenregeling (WKR) echt iets van boekhouding en salarisadministrateur en de HRM-medewerker. Een driehoek waar je misschien liever buiten blijft. Maar misschien vind je het toch fijn om te weten wat jij of je boekhouder bij ons moet aanleveren. Daarom hebben we een checklist voor je gemaakt.

  Vrije ruimte

  De vrije ruimte is 1,2% van het fiscale loon. Elke maand zetten wij een document ‘Werkkostenregeling’ voor je klaar waarin de vrije ruimte is berekend.

  Onkostenvergoeding

  Het kan zijn dat je onbelaste vergoedingen verstrekt aan je personeel waarvan wij niet kunnen beoordelen of dit wel netto vergoed mag worden. Denk bijvoorbeeld aan een onkostenvergoeding. Als deze onderbouwd is met bonnen mag je hem netto vergoeden. Is deze niet onderbouwd dan mag dat niet en dan worden deze kosten maandelijks in je vrije ruimte meegenomen. Dit vind je terug in het overzicht.

  Onbelaste vergoedingen

  Heb je buiten de salarisadministratie om vergoedingen gegeven aan je personeel? Dan is het belangrijk om te bepalen of dit onbelast mocht of dat dit belast had moeten worden. Als het belast had moeten worden kun je ervoor kiezen om dit toe te wijzen aan de vrije ruimte.

  Er wordt in de wet een opsomming gegeven van gerichte vrijstellingen en nihil waarderingen. Elk bedrag dat je vergoedt aan je personeel moet je toetsen aan deze gerichte vrijstellingen of nihil waarderingen. Heb je dit niet gedaan dan wordt de vergoeding als loon gezien.

  Dit loon kun je belasten op de loonstrook waar jij als werknemer loonbelasting over betaalt. Je kunt deze kosten ook aanwijzen in de vrije ruimte.
  Wij kunnen ons goed voorstellen dat je bepaalde vergoedingen niet op de loonstrook wilt vermelden. Zoals bijvoorbeeld een bedrijfsfeest of Kerstpakket. Daarom kun je deze kosten toewijzen aan de vrije ruimte.

  Wij hebben de bedragen inclusief btw nodig. Daarmee kunnen we de eindheffing gaan berekenen.

  Soorten vergoedingen waar je alert op moet zijn:

  • Reiskosten. Is het op basis van Openbaar Vervoer? Dan is het belangrijk dat het ov-bewijs aanwezig is. Vergoedt je op basis van 19 cent, dan hoeven wij het niet te weten. Betaal je meer dan 19 cent, dan moet daar iets mee gebeuren. Laat dit ons weten, dan denken we met je mee.
  • Betaal je 19 cent per gereden kilometer én het parkeerkaartje? Het parkeerkaartje is dan loon en de waarde van het parkeerkaartje moet tot het loon worden gerekend.
  • Lunch op de werkplek? Per maaltijd moet je € 3.35 als loon rekenen. Neem contact met ons op, als je de lunch van je werknemers betaalt.
  • Zijn er fietsen verstrekt volgens het fietsplan? Dit is loon en de waarde van de fiets moet tot het loon gerekend worden.
  • Mogen werknemers op kosten van de zaak naar de fitness? Dit is loon en de waarde van de fitness moet tot het loon gerekend worden.
  • Heb je een bedrijfsfeest of borrel gehad buiten de werkplek? Ook dit is loon en de waarde van de borrel of bedrijfsfeest moet tot het loon gerekend worden.
  • Heb je je personeel een Kerstpakket gegeven? Dit is loon en de waarde van het Kerstpakket moet tot het loon gerekend worden.
  • En zo verder…Als je het niet zeker weet, neem dan gerust even contact met ons op.

  Belastingdienst bereidt zich voor

  Ook de belastingdienst is al druk bezig met de voorbereidingen van 2019. De brieven voor de loonheffingen zal je een deze dagen ontvangen. Vooral de brief premie werkhervattingskas 2019 is voor ons een hele belangrijke.

  Stuur deze zo snel mogelijk door. Wij wachten erop!

  De kinderen gaan lekker van deze tijd genieten en wij als volwassen houden ons hoofd koel en zwaaien 2018 af!
  Overleg gerust met ons als je vragen hebt.

  Wij zetten straks gezellig de Kerstboom op kantoor, lekkere koekjes en chocolaatjes in de boom en dan vermaken wij ons wel.
  Om het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken hebben we een checklist gemaakt zodat je niets vergeet. Geniet van deze tijd, ondanks de extra druk van de jaarafsluiting.

  Download je checklist hier

  Mijn allerlaatste tip voor dit jaar:
  Wil je ruim voor de Kerstdagen het salaris uitbetalen? Geef de mutaties dan extra vroeg aan ons door. December is een hele gezellige, maar ook een drukke maand. Als je vroeg je mutaties aanlevert dan ben je er zeker van dat je personeelsleden ruim voor Kerst hun salaris ontvangen.

  Fijne Feestdagen en tot 2019!

error: Content is protected !!