Nieuws

Wetswijzigingen 2023-2024

12-12-2023

Zoals ieder jaar wijzigt er in 2024 flink wat in de wet. Wij zetten de belangrijkste veranderingen voor je op een rij.

Zie ook: Ons Stappenplan December 2023 over alles wat je moet weten om 2023 goed af te sluiten en 2024 met een gerust hart te beginnen.

 

Minimumloon verhoogd én anders berekend

Vanaf januari 2024 krijgen we voor het eerst een minimumuurloon van € 13,27. Voorheen werd er altijd een maandloon gegeven, gebaseerd op een fulltime werkweek van 36 uur. Voor werkgevers met een fulltime rooster van 36 uur per week verandert er dus weinig.

Het verschil wordt wel groot als je een afwijkende werkweek heb. We zullen als voorbeeld 40 uur per week nemen.

Je moet kijken naar de werkbare dagen in een jaar, dus alle maandagen t/m vrijdagen bij elkaar opgeteld. Voor 2024 zijn dit er 262.
Een arbeidsdag is 8 uren (40 uren per week / 5 werkbare dagen per week).
Het aantal arbeidsuren voor 2024 is dus 2096 (262 * 8)
Het minimumuurloon is € 13,27
Het maandloon wordt nu 2096/12 * € 13,27 = € 2.317,83

Nmbrs (de softwareleverancier van ons online salarissysteem) heeft een interessant artikel geschreven over hoe dit er in de praktijk uit kan zien.

Heb je vragen over de berekening van het minimumloon per maand laat het ons dan weten, we helpen je graag.

Reiskostenvergoeding

Per 1 januari 2024 is het mogelijk om de reiskostenvergoeding te verhogen. Deze staat nu op 21 cent per kilometer en gaat naar 23 cent.

Let op! Deze verhoging is geen verplichting als je geen cao hebt. In de cao kan de verhoging wel opgenomen zijn. Wij zullen daarom niet standaard de reiskosten gaan verhogen. Geef ons hier ook echt opdracht toe, zodat jouw werknemers in 2024 de vergoeding krijgen die jij wilt. Je mag altijd meer geven, maar het meerdere is belast loon. Hoe eerder wij dit weten, des te beter we het kunnen verwerken.

Thuiswerkvergoeding

De thuiswerkvergoeding stijgt in 2024 naar € 2,35 per dag.

Wat heel belangrijk is om ons te melden, is of er een vaste thuiswerkdag is. De vergoeding mag je geven, het hoeft niet, maar als iemand thuiswerkt kan die niet óók reiskostenvergoeding ontvangen. Het is of/of en niet en/en, dus wij moeten weten of er thuiswerkdagen zijn en of je hiervoor de vergoeding per thuiswerkdag wilt geven. Je mag altijd meer geven, maar het meerdere is belast loon. Vermoed je dat de reiskostenvergoedingen niet correct zijn, omdat de werknemer ook is gaan thuiswerken, geef dit dan tijdig aan ons door.

Reiskosten worden vaak met een vaste vergoeding betaald, zodat hier geen omkijken meer naar is. Als er ook thuis wordt gewerkt, maar niet structureel, is het wellicht verstandig om te kiezen voor een opgaaf per maand van reisdagen en thuiswerkdagen, in plaats van een vaste reiskostenvergoeding. Denk hierover na, zodat wij tijdig de administratie kunnen aanpassen.

Let op: Bovenstaande geldt alleen voor woon-werkverkeer. Als een werknemer vanuit huis een klant bezoekt, kunnen er uiteraard wel zakelijke kilometers worden gedeclareerd.

Ov-abonnementen

Vanaf 2024 geldt in de werkkostenregeling (WKR) een gerichte vrijstelling voor de ov-kaart, mits de werknemer deze ook zakelijk gebruikt. Je kunt de ov-kaart hierdoor geheel onbelast verstrekken aan je werknemer.

Lunchvergoeding

Gezellig samen lunchen op kantoor op kosten van de werkgever! Teambuilding en af en toe een beetje werk bespreken, maar vooral erg gezellig zo’n gratis lunch op kantoor.

Let op, werkgevers! Deze lunch is officieel óók loon; de belastingdienst heeft de fiscale waarde voor 2024 vastgesteld op € 3,90 per maaltijd per werknemer.

DGA loon

Het minimumbedrag gebruikelijk loon voor de directeur-grootaandeelhouder (DGA) is per 2024 gewijzigd naar € 56.000.

Toetredingsleeftijd pensioen

Door de Wet toekomst pensioenen gaat de toetredingsleeftijd per 1 januari 2024 omlaag naar 18 jaar (in 2023 is dit nog 21 jaar). Pensioenregelingen vanuit de cao zullen door ons online salarissysteem aangepast worden. Is er een eigen pensioenregeling via een bank/verzekeringsmaatschappij, geef ons dan alsjeblieft de nieuwe overeenkomst door, zodat wij de juiste premies kunnen gaan inhouden. Als er leeftijdstaffels zijn, stuur deze dan ook graag mee.

AOW-gerechtigde leeftijd

De AOW-gerechtigde leeftijd gaat omhoog naar 67 jaar (in 2023 was dit 66 jaar en 10 maanden).

Vrije ruimte WKR

De vrije ruimte binnen de werkkostenregeling (WKR) daalt in 2024 van 3% naar 1,92% over de eerste € 400.000 van de loonsom, daarboven blijft het 1,18%.

Let op! De vrije ruimte houden wij elke maand bij in het overzicht, maar de administratie van deze vrije ruimte moet uit de boekhouding komen inclusief BTW. Geef ons tijdig door wat er in de boekhouding wordt betaald aan personeel, zodat wij de vrije ruimte goed kunnen bijhouden. Anders moet de boekhouder (of jijzelf) aan het einde van het jaar nog de administratie doorlopen.

30% Regeling

De 30% regeling wordt versoberd; het maximale loon wordt € 233.000 per jaar. Wil je hier meer over weten, neem dan contact met ons op.

Wettelijk verlof laten vervallen

Wettelijk verlof dat is opgebouwd in 2023 en nog niet is opgenomen, mag je in juli 2024 laten vervallen. Werknemers kunnen de wettelijke verlofuren dus nog een half jaar opnemen. Staat er op 30 juni 2024 echter nog een wettelijk verlofsaldo uit 2023, dan mag je dit laten vervallen.

Let op! Systeemtechnisch vervallen deze uren niet automatisch; ongebruikte uren die na 30 juni 2024 nog niet zijn opgenomen, dien je daarom handmatig te laten vervallen. In deze instructievideo leggen we stap voor stap uit hoe je dit doet.

Let op: Premie Werkhervattingskas

Eind november heb je van de belastingdienst de brief Premie Werkhervattingskas 2024 ontvangen. Om te bepalen met welke premies we moeten gaan rekenen hebben wij deze brief nodig. Hoe je de brief zelf kunt uploaden, zie je in deze instructievideo.

AVG-veilig muteren zonder externe links

We begrijpen het volkomen: je wilt mutaties volgens de AVG-richtlijnen indienen, en dus niet zomaar documenten zonder extra beveiliging verzenden. Dat is dan ook exact waar ons online salarissysteem op is gebouwd. Nmbrs is geheel AVG-veilig, en daardoor zijn onze online mutatieformulieren dit ook. Nieuwe medewerkers aanmelden, bedrijfs- of medewerkerdocumenten toevoegen en nog veel meer; het kan allemaal conform de AVG via Nmbrs.

Wij verzoeken je dringend geen externe links zoals WeTransfer en Zivver te gebruiken, of wat voor vorm van beveiligde e-mails dan ook. Voor ieder document moeten inloggen, downloaden en uploaden kost ons enorm veel tijd. Onze werkwijze binnen Nmbrs is AVG-veilig, overzichtelijk en eenduidig. Zo is alles beveiligd, gaat er geen belangrijke informatie verloren, en gebeurt alles snel en nauwkeurig.

Op onze website vind je diverse instructievideo’s om het je zo makkelijk mogelijk te maken.

pvexpertbeheerWetswijzigingen 2023-2024