• Vervangt automatisering de salarisadministrateur?

  Loonstroken maken is toch niet veel meer dan een druk op de knop? De vergaande automatisering doet de rest! Of zit het toch anders?

  Automatisering helpt

  Natuurlijk hoeven we de loonstroken niet meer handmatig uit te typen. Maar zoals het met automatiseren altijd gaat. De input bepaalt de kwaliteit van de output.

  Voorschot uit de kas

  Laatst hadden we een klant uit de horeca die voor een nieuwe medewerker nog geen ID-bewijs, geen model opgaaf voor de loonheffingen en geen bankpas had ingeleverd. De werknemer had al wel een hele maand hard gewerkt. Uit de kas werd de medewerker alvast betaald. Die stukken komen later wel dacht de werkgever. Heel menselijk en ik snap dat je een goede baas voor je medewerkers wil zijn maar deze actie kan een hoop ellende opleveren voor deze werkgever. Door deze verkeerde input kun je een rampzalige output krijgen. Lees ook mijn blog Mag ik het salaris overmaken op een andere rekening?

  Onze klanten verwachten van ons dat wij hen waarschuwen als er iets niet goed gaat. Maar dan moeten we het natuurlijk wel op voorhand weten.

  All-in loon

  Wij krijgen een mutatie door dat het uurloon € 15 moet worden. Een kwestie van invoeren toch? Dat is voor 95% van de gevallen inderdaad waar. Maar juist nu is er een uitzondering van toepassing. Deze medewerker krijgt een all-in loon van zijn werkgever. 

  Dit is een uurloon inclusief de afkoop van de vakantie-uren en het vakantiegeld. Dit splitsen wij netjes op de loonstrook. Dit maakt het helder voor de medewerker om te volgen wat hij krijgt en waarom. Het in te voeren uurloon is daardoor een stuk lager.

  Onze klanten verwachten dat wij dat weten, en wij verwachten van de werkgever dat de medewerker is uitgelegd dat hij op de loonstrook een uitsplitsing ziet van zijn salaris. De praktijk is vaak anders.

  Input bepaalt de kwaliteit van de output

  Wij hebben de informatie van afspraken natuurlijk wel nodig om de administratie goed te verwerken en de werkgever heeft de kennis nodig om de werknemer de loonstrook uit te kunnen leggen.

  Werkgever en salarisadministrateur versterken elkaar

  Salarisadministrateurs weten veel, we zijn breed opgeleid en we hebben raakvlakken met Personeelszaken en de Financiële Afdeling.

  Vroeger was het heel normaal dat de salarisadministrateur puur een uitvoerende taak had. Personeelszaken en de OR gaven de richtlijnen en de salarisadministrateur moest ervoor zorgen dat er geen problemen kwamen met de belastingdienst. De salarisadministratie was en is verantwoordelijk voor het nakomen van afspraken tussen werkgever en werknemer. Het is dus wel belangrijk dat we weten wat de afspraken zijn. Gelukkig worden we steeds vaker vóóraf betrokken bij beslissingen om ook de werkgever te ondersteunen in de mogelijkheden die hij kan bieden.

  NIRPA Congres

  Vorige maand hadden we het NIRPA-congres. NIRPA staat voor kwaliteitsborging van professionals werkzaam in het vakgebied payroll.

  Met 450 mensen waarvan de meeste het beroep van de salarisadministrateur uitvoeren, met een enkele verdwaalde HR-medewerker, luisterde we naar de belastingdienst en de voorzitter van de Autoriteit Personeelsgegevens (AP).

  Voorafgaand aan het congres mocht ik met de crème-de-la-crème van het NIRPA register, om de woorden van Paul Dorsemagen nog even te herhalen, nadenken over het beroepscompetentieprofiel van het NIRPA.

  VRAAGSTUK: Sluiten de taken van de salarisadministrateur nog aan op het beroepscompetentieprofiel zoals hij er nu ligt bij het NIRPA?

  Ik werd in een groepje gezet met:

  • Hoofd afdeling salarisadministratie
  • Accountantsbureaus
  • Docenten in ons vakgebied
  • Zeer ervaren salarisadministrateurs
  • Softwareleveranciers
  • Zorgsector
  • Overheid

  Als je met verschillende disciplines aan tafel zit om de taken in beeld te krijgen van een salarisadministrateur schrik je van de kennis die je bezit en de werkzaamheden die je doet. En dan weet je gewoon dat het vak aan het veranderen is.

  Salarisadministratie leeft!

  Salarisadministratie is zoveel meer dan het drukken op een knop. De jeugd lijkt het vak niet meer zo in beeld te hebben of interessant te vinden door de automatisering. Aan ons de taak om het vak levend te houden. Daarom ben ik ook gestart als docent. Ik wil bijdrage aan een opleiding die aansluit op de taken in ons vakgebied. Ik wil dit fantastische vak levend houden! Over mijn ervaringen als docent schrijf ik volgende keer meer.

  Wil jij meer weten?

  Wil jij weten of jouw salarisadministratie voldoet aan de eisen van deze tijd? Wil jij samenwerken met een partij die meer doet dan reactief werken maar vooral graag proactief meedenkt? Neem dan eens contact met ons op!

  Neem contact

error: Content is protected !!