• In april en mei vallen veel bijzondere dagen. De kinderen hebben vakantie en veel medewerkers willen ook graag vrij nemen.

  Ook wij maken daar gebruik van. Wij gaan onze Braziliaanse dochter feliciteren. Zij gaat afstuderen en wij willen daar heel graag bij zijn! De vliegtuigmaatschappijen weten overigens ook heel goed dat het hier vakantietijd is. Ze gooien de prijzen gewoon omhoog in die periode.

  Kunnen zij zomaar doen wat ze willen?

  Kan jij als werkgever je eigen regels bepalen?

  Hoe zit dat eigenlijk voor jou. Kan jij doen wat je wilt? Ben je verplicht om op de bijzondere dagen vrij te geven? Moet je de dagen doorbetalen ook als je werknemer niet werkt? En kan je als werkgever je personeel verplichten te komen werken?

  Werknemers gaan er meestal vanuit dat ze ‘gewoon’ vrij zijn. Maar als jij als werkgever niet bent aangesloten bij een cao, dan mag je je eigen regels bepalen. Moeten werknemers nu wel of geen vakantiedagen opnemen voor deze bijzondere dagen?

  Feestdagen staan niet in de wet genoemd

  Feestdagen staan niet in de wet genoemd. Het zijn dus niet per definitie vakantiedagen.

  Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Pasen, Pinksteren, Koningsdag en zelfs Kerst hoef je niet door te betalen als je niet bent aangesloten bij een cao. Maar of je er populair mee wordt is iets anders.

  Ik raad je aan om in ieder geval een personeelshandboek op te stellen waarin je de regels rondom deze dagen beschrijft. Wanneer krijgen medewerkers vrij met doorbetaling van loon, wanneer mogen ze altijd een vakantiedag opnemen en wanneer moet er gewerkt worden? 

  Dat voorkomt discussie achteraf.

  Kan je je werknemers terugroepen van vakantie?

  Ja, je kunt je medewerkers terugroepen van vakantie. Maar alleen als je een gegronde reden hebt. Bijvoorbeeld als er veel langdurig zieken zijn, als een grote opdracht in de soep gaat lopen of een andere reden waardoor je echt in de problemen komt en dit voorkomen kan worden als je je personeel terugroept van vakantie. Je bent dan wel verplicht de geleden schade te vergoeden.

  Het aftellen is begonnen

  Laten we hopen dat we allemaal mogen aftellen naar onze vakantie. Voor ons is het aftellen in ieder geval begonnen.

  Houd je er wel rekening mee dat wij als PvExpert geen cao hebben, maar wel een personeelshandboek waarin staat dat we gesloten zijn met Pasen en dat ons personeel op Goede Vrijdag zelf vrij mag nemen.

  Dit betekent dat we minder tijd hebben om mutaties te verwerken

  Wij willen met een gerust hart op vakantie gaan. Daarom vraag ik je of je je mutaties tijdig door wilt geven geven!

  PvExpert viert vakantie. We zijn dus beperkt bereikbaar.

  Ik kijk enorm uit naar de knuffel van mijn Braziliaanse dochter! En om dat voor elkaar te krijgen, ga ik samen met het fantastische PvExpert-team de komende periode keihard werken!

  Ik kan niet wachten…….

  Lees ook: Betalingsverkeer op feestdagen >

 • 1 Reactie

  Onze Yorick en Luuk komen uit Colombia. Een fijne reis toe gewenst. Piet & Simone

  Reageer
error: Content is protected !!